Kulturskolen Mjølkefabrikken het opprinnelig ”Toten Musikkskole”. Skolen eies og drives av Østre Toten kommune, men var fra starten i 1984/85 i privat drift som et ”kulturelt kooperativ”. Virksomheten vokste seg så stor at en annen driftsform etter hvert var det eneste som kunne hindre nedleggelse. Østre Toten kommune tok derfor over hele skolen, med hud og hår, elever og lærere, instrumenter og utstyr, den 1. januar 1994. Et halvt år tidligere hadde skolen flyttet fra 2. etasje på Labo Hvilehjem til Kapp Melkefabrikk, og en ny epoke var startet….
Dans og ballett kom på timeplanen i 1993, deretter teater (Fabrikkteateret), lydstudioet, rockeverkstedet, bildekunst. Kulturminnevern knyttet til veterantaubåten M/B START er på programmet fra skoleåret 04/05.

Kulturskolen Mjølkefabrikken skiller seg litt ut fra andre kulturskoler. Egentlig skulle navnet være ”ØstreToten kulturskole”, men det ble litt for enkelt for en institusjon med fantasi og ambisjoner og en tradisjonsrik gammel fabrikk til disposisjon, og som dessuten har eget dampskipsstoppested!

Driftsform, arbeidsmetoder og pedagogisk plattform er i stadig utvikling, og vi er nå kommet langt med en ”opplevelsesbasert undervisningsform”, hvor kunnskaper og ferdigheter både skal tilegnes og videreformidles gjennom aktiv kulturproduksjon og utadvendt aktivitet - til glede også for lokalsamfunnet! Glede, mestring, variasjon og gode utfordringer er viktige begreper i så måte.

Vi leverer gjerne skreddersydde kulturopplevelser for enhveranledning!

Og vi har god plass, en mengde forskjellige rom: 8 musikkrom, ballettsal, kunstatelier, prøvesal, teater-rom, kostymelager, rockeverksted, kontorer, spise/møterom. I tillegg disponerer vi (og leier ut) lokalene i 1. etasje med aula, auditorium, foaje, kjøkken.

KURS OG KONFERANSER
Kapp Melkefabrikk kan by på lokaler og fasiliteter til kurs, møter og konferanser som er litt utenom standard. Nyoppussede saler, nye møbler, spektakulære kulturinnslag med kulturskole-elever eller profesjonelle, foredrag/kåserier, eller hva du måtte ønske! Melkefabrikken har en særegen atmosfære av gammel industrihistorie og kulturaktiviteter, med økomuseet, kulturskolen og Kapp Næringshage i samme bygg. Beliggenheten er unik - helt ned til Mjøsa med havn og Skibladneranløp, båtkro og strandpromednade. Muligheter for mjøs-selias! Kapp er "sørlandsbyen ved Mjøsa...". Vi skeddersyr alle opplegg, både innhold og pris.